Pokémon en verkeer, geen goede combinatie

Een moeder en haar zoontje van een jaar of 10 fietsen gezamenlijk door het dorp. Ze staan voor het zebrapad te wachten zo lijkt het, maar zodra ik met mijn auto aan kom rijden en wil stoppen, gebaart de moeder dat ik wel door kan rijden. Zoonlief is niet van plan om over te steken en tuurt in plaats daarvan op zijn smartphoneschermpje. Op zoek naar Pokémons of Pokéstops vermoed ik, want in het centrum van het dorp is de Pokémondichtheid het grootst.

Wanneer ik verder rijd, kom ik dezelfde jongen met zijn moeder weer tegen. De jongen, al slingerend fietsend, volledig verdiept in zijn smartphone. De moeder kijkt schichtig alle kanten op om haar zoon op tijd te kunnen waarschuwen voor naderend gevaar. Ik kan het niet nalaten om even verwijtend haar kant op te kijken, want als ouders dit al toestaan, waar staan we dan als we het aantal verkeersgewonden en verkeersdoden naar beneden willen krijgen? Verbaasd ook, want als ouder wil je je kinderen toch juist beschermen en ze leren om goed op te letten? Ik ga er dus maar vanuit dat deze moeder niet weet dat bij één op de vijf fietsongelukken onder jongeren, smartphonegebruik een rol speelt.

Het eerste Pokémon nieuws

Ver weg van alle drukte in Kroatië, las ik de eerste berichten over Pokémon Go. Er waren mensen van het spoor in Hattem gehaald en bij Nunspeet was een Pokémon jagende automobilist van de weg gehaald. Hij kwam eraf met een waarschuwing……. Niet alleen maar negatieve berichten overigens, maar ook positief omdat er meer mensen in beweging komen en de app zelfs een mooie stimulans is voor mensen met autisme om de straat op te gaan en met andere mensen te communiceren.

Voorlichting over de gevaren van smartphones in het verkeer

Nieuwsgierig geworden, heb ik de app ook op mijn telefoon gezet. Als één van de voorlichters “mobiel op de fiets” voor Veilig Verkeer Nederland, heb ik voor de zomervakantie verschillende groepen 8 de gevaren van het gebruik van mobieltjes in het verkeer mogen laten ervaren. Van de meeste leerlingen uit deze klassen kregen we terug dat ze zich niet bewust waren van de gevaren en dat deze les daar inzicht in gaf. We hadden hier wat mee bereikt, maar of het inzicht bestand is tegen de verleidingen van Pokémon Go?

Pokémons in het verkeer

Tijd om de proef op de som te nemen en zelf op zoek te gaan naar Pokémons.

pin pkemon go

Lopend dat wel en in de relatief veilige omgeving van onze eigen straat. Onderweg word ik ingehaald door fietsende buurjongens die, al turend op hun mobiel, op weg zijn naar de Pokéstop bij de rotonde om pokéballs te laden. Volgzaam loop ik, verdiept in mijn mobiel, in dezelfde richting. Ik denk dat ik ergens halverwege de straat ben, maar wanneer ik weer opkijk, heb ik de dubbele afstand gelopen en sta ik ergens midden op de weg. In de buurt van de rotonde, vang ik mijn eerste (en misschien ook wel mijn laatste) Pokémon. Best grappig, dat wel, maar ik realiseer me dat ik de helft van de route gemist heb en ondervind dat Pokémon en verkeer niet samengaan.

 

Veilig Pokémon spelen

do not enter dangerous areas while playing pokemon go
De ontwikkelaar waarschuwt spelers op het startscherm om het spel niet te spelen in gevaarlijke gebieden.

Deze game leuker en veiliger maken? Dat moet toch kunnen? Denk bijvoorbeeld aan speciale Pokémonspeelvelden op locaties waar verkeer geen rol speelt, Pokémonspelers elkaar kunnen treffen en de battle (bij zgn. Pokégyms) met elkaar kunnen aangaan. Tot die tijd is het een kwestie van gezond verstand en ouders die de kaders voor het spelen van de game stellen. Verkeer en smartphones gaan nu eenmaal niet samen.

 

Pokémon en verkeer, geen goede combinatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *